úterý 5. června 2012

Montáž kolektorů na rodinném hotelu ve Skalné

Rodinný Hotel Skalná

Původní ohřev teplé užitkové vody v hotelu s vířivkou

Ohřev teplé užitkové vody v hotelu byl původně realizován pomocí plynového kotle, který ohříval dva zásobníky teplé vody o celkové kapacitě 340 l (2 x 170 l). Vzhledem k velké spotřebě teplé vody v hotelu a ve vířivce se majitel rozhodl použít solární energii pro přípravu TUV.

Popis instalace

Střecha hotelu Sklaná je plechová a umístěná na jih. Celková velikost střechy je 20 m x 4,80 m, sklon střechy je 30°, rozteč mezi ohyby plechu na střeše je cca 92 cm. Solární kolektory jsou umístěny ve dvou řadách pod sebou, délka kolektoru je 2,04 m. Upevnění na střechu je provedeno prostřednictvím háků a hliníkových lišt. Háky jsou namontovány na spoj plechových desek a na ty se jsou umístěny hliníkové lišty. Kolektory v jedné řadě jsou umístěny na čtyřech lištách (18-12-18) 4,7 m a (18-12-12-18) 5,5 m pod každou lištou je 4 až 6 háků (spojů). Celková absorpční kolektorová plocha je 16,43 m2 = 10,952 m2 (8 x 18 trubic) + 5,478 m2 (6 x 12 trubic), celkový počet vakuových trubic je 216.

Doporučený objem zásobníků vody je:  1150 l tedy zaokrouhleno cca 1200 l
Doporučená plocha výměníku je: 6-8 m2 v každém zásobníku

Nově jsou nainstalovány dva nerezové zásobníky s kapacitou 2 x 500 l původní zásobníky 2 x 170 l jsou rovněž použity a připojeny do systému. Celková kapacita zásobníků tedy je 2 x 500 l + 2 x 170 l = 1340 l

Montáž vakuových trubicových solárních kolektorů na hotelu ve Skalné
Montáž vakuových trubicových solárních kolektorů na hotelu ve Skalné

Popis fungování systému

Při ozáření kolektorů sluncem a ohřátí teplonosné kapaliny (teplotní čidlo na kolektorech) nad teplotu v zásobníku (teplotní čidlo nahoře v zásobníku B1) o cca 6 °C sepne regulace přívodu solární kapaliny do solárního čerpadla R1, které ohřátou kapalinu protlačí přes výměník v zásobníku B1. Zde kapalina předá teplo a ochlazená se vrací do kolektorů. Primárně je nahříván zásobník B1, v případě že slunce nestačí pro zvýšení teploty v B1 (teplota na kolektorech je shodná s teplotou v zásobníku dole), ale stačilo by na ohřátí zásobníku B2 (teplota na kolektorech je vyšší o 6 °C než voda nahoře v bojleru) regulace vypne čerpadlo R1 a sepne čerpadlo R2 a začne se ohřívat zásobník B2.

Popis solárního systému v hotelu ve Skalné
Popis solárního systému v hotelu ve Skalné
V případě dosažení maximální teploty v zásobníku B1 (teplota dole 85 - 90 °C) se vypne  čerpadlo R1 a zapne čerpadlo R2 a bude se ohřívat voda v zásobníku B2. Při dosažení maximálních teplot v obou zásobnících se obě čerpadla vypnou a  teplonosná kapalina se v plynné podobě nashromáždí v expanzní nádobě (bod varu teplonosné kapaliny je 105 °C). Kolektory mají maximální odolnost proti teplotě 270 °C. V případě nedostatečného slunečního záření bude voda v stávajících zásobnících 2 x 170 l dohřívána plynovým kotlem. Ze zásobníků B1 a B2 je přes stávající bojlery 2 x 170 l čerpána TUV.

Závěr

Původní ohřev byl pouze plynovým kotlem se zásobníky 2 x 170 l. Vzhledem k velké spotřebě teplé užitkové vody byla cena plynu na přípravy TUV značně vysoká. Po instalaci solárních kolektorů a zásobníků není během letních měsíců vůbec třeba připravovat teplou vodu plynovým kotlem a během jarních a podzimních měsíců běží plynový kotel velmi sporadicky. Vířivka je přitom teď využívána mnohem častěji než před instalací solárních trubicových kolektorů. Majitel hotelu je spokojený protože účet za plyn se velmi snížil.

Žádné komentáře:

Okomentovat