čtvrtek 17. května 2012

Optimální sklon kolektorů a azimut

Výška Slunce nad obzorem v průběhu roku neboli elevace

Pro 50° rovnoběžku tedy cca pro Prahu se se výška Slunce v pravé poledne mění v průběhu roku takto: v zimě je to 16°, při jarní a podzimní rovnodennosti je to 40° a v létě 63°. Ideální sklon kolektorů je kolmý na tento úhel. Jelikož se výška Slunce v pravé poledne po celý rok mění a v průběhu dne také, tak volba sklonu bude vždy kompromis. Je důležité si uvědomit, zda chceme, aby solární kolektory nejvíce pracovaly v období léta nebo po celý rok.

Pohyb Slunce po obloze

Roční období Výška Slunce nad obzorem Ideální sklon kolektoru
Jaro
 40°
50°
Léto
max. 63°
min. 27°
Podzim
40°
50°
Zima
min.16°
max. 74°

Pohyb slunce po obloze v různých ročních obdobích pro 50 rovnoběžku (Praha)
Pohyb slunce po obloze v různých ročních obdobích pro 50° rovnoběžku (Praha)

Optimální sklon kolektorů

Pokud můžeme volit, tak je optimální sklon mezi 35° - 55°.  Pokud chceme solární kolektory provozovat hlavně v létě tak volíme menší sklon cca 35° (slunce vysoko nad obzorem), v zimě volíme vyšší sklon např. 55° (slunce nízko nad obzorem) nebo dokonce ještě vyšší. Pro celoroční provoz kolektorů se doporučuje sklon cca 45°. Pro solární kolektory se obvykle nepoužívá polohovací zařízení (přínos neodpovídá vloženým nákladům).

Přizvednutí solárních kolektorů tak aby pracovaly dobře v zimním období
Přizvednutí solárních kolektorů tak aby pracovaly dobře v zimním období

Orientace kolektorů – azimut

Nejlepší orientace je přesně na jih. Trubicové kolektory jsou méně citlivé na orientaci, jelikož slunce dopadá vždy kolmo na trubici a pokud není úhel takový, aby jedna trubice nebyla zastíněná druhou tak účinnost neklesá tak jako u klasických plochých kolektorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat